Press release

9 oktober: Kennis op Zondag, topwetenschap in Museon Den Haag

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Volkskrant, Museon, NWO en KNAW

9 oktober 2011: Kennis op Zondag, topwetenschap in Museon Den Haag

Op zondag 9 oktober 2011 komen dertien topwetenschappers naar het Haagse Museon. Het publiek kan vragen stellen, discussiëren en persoonlijk met de onderzoekers in gesprek gaan. Tijdens Kennis op Zondag krijgt u een update van de laatste en mooiste resultaten uit vele vakgebieden. Kom naar het Museon van 13.00 uur tot 17.30 uur en ontmoet uw favoriete wetenschapper.

In het Museon wacht een ware delegatie van vooraanstaande wetenschappers. Wat te denken van verouderingsexpert Jan Hoeijmakers, nano-prof Leo Kouwenhoven en tweelingdeskundige Dorret Boomsma? Zij zijn lid van de KNAW en ontvingen eerder de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Na de lezingen is er gelegenheid voor discussie en vragen. In de pauzes kunnen bezoekers bij de Meet & Greet in informele sfeer een praatje maken met de sprekers.

De sprekers:
Psycholoog Dorret Boomsma: Genetisch gelijk en toch verschillend?
Informaticus Jaap van de Herik: Kunstmatige intelligentie als een service
Bioloog Jan Hoeijmakers: Lang leve onze genen. DNA-schade en veroudering
Taalkundige Esther Janse: Een goed verstaander kan luisteren en breien tegelijk
Natuurkundige Leo Kouwenhoven: Quantummechanica in het dagelijkse leven
Natuurkundige Albert Polman: Licht
Jurist Corien Prins: Over de hack bij DigiNotar, Privacy en de kwetsbare kanten van onze digitaliseringsambities
Ecoloog Wim van der Putten: De onderwereld controleert onze natuur
Socioloog Stijn Reijnders: Mediatoerisme maakt het mogelijk om op reis te gaan naar de eigen verbeelding
Hersenonderzoeker Iris Sommer: Stemmen horen, paranormaal begaafd of psychotisch?
Astronoom Daphne Stam: Hoe vinden we een tweede aarde?
Astronoom Rens Waters: Ontstaan van planeten
Kunsthistoricus Rob Zwijnenberg: Een zebravisje met twee hoofden - Op weg naar een nieuwe ethiek en esthetiek van de natuur

Praktische informatie
Kennis op Zondag vindt plaats in het Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag, op zondag 9 oktober van 13.00 tot 17.30 uur. Kaarten kosten 9,50 euro in de voorverkoop en 14,50 euro op de dag zelf. Museumjaarkaarthouders betalen zowel in de voorverkoop als op de dag zelf 5 euro. Met een kaart heeft u toegang tot het Museon (normaal 9,50 euro) en krijgt u koffie, thee en na afloop een drankje. Als u vooraf kaarten bestelt, bent u zeker van een plaats en ontvangt u bij binnenkomst gratis het boek 'Experiment NL - Wetenschap in Nederland'.

Kennis op Zondag is een initiatief van de Volkskrant, het Museon, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het evenement is bedoeld voor iedereen met een brede interesse voor wetenschap. Het is onderdeel van Oktober Kennismaand.

Over de KNAW
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor achttien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De KNAW geldt daarmee als de autoriteit voor en van de Nederlandse wetenschap.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Over het Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Over de Volkskrant
De Volkskrant is een kwaliteitskrant die elke dag verrast en bovenop het nieuws zit. De krant is gezaghebbend en kritisch, maar voor lezers makkelijk toegankelijk. Zij leidt de lezers door Nederland en de wereld, en heeft oog voor de vrolijke kanten van het leven. Dat maakt de Volkskrant tot een geliefde huisgenoot van hoogopgeleid Nederland.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Afdeling Voorlichting en Communicatie
2509 AC Den Haag
Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl