Press release

André Kuipers neemt retourtje Museon – Mars

Lezing over een spectaculaire ruimtereis

In de komende decennia zullen er mensen rondlopen op Mars. Astronauten in het ISS, zoals André Kuipers, doen experimenten en tests met het leven in gewichtloosheid. Resultaten van dit onderzoek moeten het mogelijk maken dat er in de toekomst mensen naar Mars reizen. Zo’n reis duurt meer dan een half jaar waarna onderzoek op Mars kan worden gedaan. Maar wandelen de astronauten dan gewoon de capsule uit, of moeten zij er uit getakeld worden omdat hun spieren zijn verzwakt? Denk hierbij aan de beelden van André Kuipers en zijn collega’s, toen zij met hun capsule in Kazakstan geland waren. Mensen naar Mars sturen is nog niet zo eenvoudig. Op 19 december a.s. geeft André Kuipers een lezing waarin hij uitlegt wat er bij een expeditie naar de planeet Mars komt kijken en hoe onderzoekingen in het ISS dit voorbereiden. De lezing begint om 14.45 uur en de entree bedraagt € 11,00. Online reserveren is noodzakelijk. Op de 19 december zelf kunt u ook bij de kassa terecht voor een kaartje, maar het risico is aanwezig dat de lezing dan reeds is uitverkocht.

Uitnodiging voor de pers
Het Museon vernoemt de permanente Satellietenexpositie naar André Kuipers. Op 19 december zal André Kuipers, voorafgaand aan de lezing om 13.45, de satellietenexpositie in het Museon zijn naam geven. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Graag aanmelden bij Rob de Winter, email rdwinter@museon.nl.

André Kuiperszaal
Satellieten, ver weg – toch dichtbij
Deze permanente tentoonstelling maakt duidelijk wat de belangrijkste toepassingsgebieden van satellieten zijn en wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te kunnen houden. De bezoeker beleeft de tentoonstelling vanuit een nagebootst ruimtestation. Daarbuiten is de ruimte het decor van oneindigheid waarin het station zich bevindt. Men kan verschillende tentoonstellingsonderdelen in werking stellen, net zoals bij echte satellieten en er wordt uitgelegd hoe een satelliet in elkaar zit. De expositie toont de werking van de lanceerraket Ariane en laat zien in welke banen satellieten terecht komen.

André Kuipers
Op 1 juli 2012 keerde de Nederlandse Astronaut André Kuipers, na 193 dagen in het International Space Station ISS te hebben gewerkt, terug naar de aarde. Dit ruimtestation is de grootste satelliet ooit die permanent wordt bewoond door een zestal astronauten. Aan boord worden wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Een aantal van deze experimenten is in de tentoonstelling verklaard.

Toepassingen
Televisiesatellieten, satelliettelefoons, GPS-satellieten en satellietschotels. Dit zijn veel gehoorde begrippen, maar hoe werken ze? Door middel van interactieve opstellingen kom je het te weten. Het belang van satellieten ten aanzien van het signaleren en volgen van actuele gebeurtenissen is onvoorstelbaar groot. Hoe onderscheid je bijvoorbeeld een wolk van een vulkaanuitbarsting? Wat is de schade van een tsunami en waarheen verplaatst zich een gevaarlijke orkaan? Satellieten helpen bij het geven van antwoorden. Ook milieurampen en het smelten van de ijskappen op de Polen worden in kaart gebracht met behulp van satellieten. Vanuit satellieten richten sterrenkundigen hun automatische telescopen op de sterren. Inmiddels heeft bijvoorbeeld de Hubble ruimtetelescoop een schat aan informatie opgeleverd.

Geschiedenis
Ook de historische ontwikkeling van satellieten komt op een originele manier aan de orde. De historische opstelling toont een groot aantal voorbeelden van onderwerpen die met satellieten te maken hebben: bijvoorbeeld de ontwikkeling van raketten, de impact van de V2 in de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de ruimtehond Laika en de beroemde Explorer satelliet.

Samenwerking
'Satellieten, ver weg – toch dichtbij' is tot stand gekomen in samenwerking met ANWB, DARE, Gemeente Den Haag, NERO, Saudi Aramco, TNO innovation for life en TU Delft.

Specialistenserie
Deze lezing maakt deel uit van de reeks specialistenlezingen van het Museon. Dit jaar viert het Museon het 25-jarig jubileum van de wetenschapslezingen. De lezingen vinden tot en met februari 2013 plaats in de Levi Lassenzaal, op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur met een pauze halverwege. Een enkele lezing kost € 11,00, te voldoen aan de kassa van het Museon. Leden van de Vrienden van Vrienden van Museon en Omniversum betalen € 10,00 voor een lezing. Een knipkaart voor tien lezingen kost € 100,00, voor Vrienden € 90,00. 

Voor meer informatie kunt u Cor Montagne bellen (070 338 1400) of mail naar cmontagne@museon.nl.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Voor de redactie:
Inlichtingen en fotomateriaal bij Rob de Winter, Telefoon: 070-3381423 06-10905384, Email: rdwinter@museon.nl