Press release

Museon Den Haag bekijkt op 14 augustus a.s. voorwerpen uit Japanse interneringskampen

Op dinsdag 14 augustus a.s. besteedt het Museon aandacht aan erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië. Belangstellenden kunnen vragen stellen over voorwerpen, tekeningen of documenten die zij uit die periode in bezit hebben. Het museumpubliek heeft bovendien gratis toegang tot de film 'Het jaar 2602. Kinderverhalen uit het jappenkamp'.

Advies bij uw voorwerpen
Op 14 augustus zijn medewerkers van het Museon van 13.00 tot 17.00 uur beschikbaar om vragen te beantwoorden over voorwerpen, tekeningen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. De medewerkers kunnen meer vertellen over mogelijke herkomst en over restauratie; ook geven zij desgewenst advies over schenking of nalating aan een museum of archief. Iedereen met een voorwerp uit de oorlog is welkom, maar speciale aandacht is er voor voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië.

Nationale Collectie
Het Museon beheert in Nederland de belangrijkste collectie kamprelicten uit de Japanse bezetting van Zuid-Oost Aziё. Meer dan 6000 tekeningen, voorwerpen en documenten vormen de levende herinnering van vele duizenden Nederlanders aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indiё. Deze collectie  maakt deze belangrijke periode  uit de geschiedenis tastbaar voor jongere generaties. Inhoudelijk mist het Museon nog objecten uit de periode waarin de Indonesiërs hun afhankelijk bevochten en de Nederlandse regering zich keerde tegen deze vrijheidsstrijd (De Bersiap-periode).
Het Museon is gericht op zoek naar objecten uit deze tijd.

Het jaar 2602
Tijdens deze middag kunnen bezoekers gratis kijken naar de film 'Het jaar 2602. Kinderverhalen uit het jappenkamp'. In deze film vertellen de kinderen van weleer wat ze hebben meegemaakt in de Japanse interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 27 vertellers waren destijds tussen de 4 en 18 jaar oud. De film is een verhaal over de bezetting van Nederlands-Indië met het perspectief van het kind als uitgangspunt. 'Het jaar 2602' werd gemaakt door André van der Hout en Linda Lyklema, geproduceerd door Holland Harbour Productions BV.  De film werd gemaakt in opdracht van de Stichting Verfilming Japanse Burgerkampen 1942-1945.

'Niet weggooien'
Het doel van de actie 'Niet weggooien' is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken namelijk bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Bij de speciale actiedagen van 'Niet Weggooien!' zijn de afgelopen jaren bijzondere voorwerpen ontdekt. Meer informatie is te vinden op www.actienietweggooien.nl. De actie 'Niet Weggooien!' is een initiatief van alle musea, archieven en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezig houden.

Noot voor de redactie
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de conservatoren van de sectie geschiedenis: Joke van Grootheest (070-3381410 / jvgrootheest@museon.nl) en Gert-Jan van Rijn (070-3381414 / gjvrijn@museon.nl)

inlichtingen bij:
Rob de Winter, Telefoon 070-3381421 / email: rdwinter@museon.nl