Press release

Museon opent nieuw seizoen met gevarieerd programma

Afbeelding: Ridders en kastelen

Het Museon in Den Haag opent het seizoen met een verfrissend nieuw programma van tentoonstellingen en activiteiten. Een samenwerking met Museum Valkhof, LVR LandesMuseum Bonn en producent Bruns heeft geleid tot een fascinerende weergave van het leven van de mens in de Middeleeuwen in de tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen. De Middeleeuwen worden vaak afgeschilderd als een donker, somber tijdperk. Maar dat is niet terecht. En daarom is het tijd voor een nieuwe, frisse blik op de Middeleeuwen. Met deze tentoonstelling geeft het Museon een ander beeld van deze periode. Zeven herkenbare hoofdpersonen, waaronder de ridder, de jonkvrouw en de boer - allen met een eigentijdse uitstraling - tonen ons het dagelijkse leven van 1000 jaar geleden. Te zien vanaf 28 september 2017 tot en met 2 september 2018.

Ongekend populair is de NatGeo Focus Gallery, de eerste permanente fototentoonstelling ter wereld van National Geographic, waar jaarlijks twee fototentoonstellingen over cultuur en natuur worden gewisseld. Vanaf 12 oktober 2017 tot en met maart 2018 toont gerenommeerd fotograaf Joel Sartone met 'Photo Ark’ indrukwekkende en ontroerende portretfotografie van vele diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Donderdag 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vierde keer het Just Peace Festival plaats. Gedurende vier dagen worden er veel activiteiten, verspreid over diverse locaties in Den Haag georganiseerd, waaronder het Museon, waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht. Het Museon werkt nauw samen met de Haagse Brug, de gemeente Den Haag en de Verenigde Naties. Een greep uit het programma: Theatergezelschap Mar&Co speelt voor scholen op 22 september de voorstelling ‘See you in The Hague, tot ziens in de rechtbank!’ en op 24 september opent burgemeester Pauline Krikke de Haagse Internationale Open Dag, het publiek kan dan een kijkje achter de schermen nemen bij organisaties zoals het Joegoslavië Tribunaal, het Vredespaleis en dus ook het Museon. Het uitgebreide programma is te bekijken op www.museon.nl.

Ru Paré – archief Wim Willems
Voor 2018 staat er een indrukwekkend project op het programma. Auteur Wim Willems en de Stichting Ru Paré hebben het Museon benaderd om een expositie over het leven en werk te realiseren over de Haagse kunstenares en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog 52 Joodse kinderen heeft gered van deportatie. In het Museon is vanaf 26 april tot en met 14 oktober 2018 een educatieve tentoonstelling te zien met fotografie, films, verhalen van nabestaanden en voorwerpen uit de nalatenschap van de kunstenares. Daarnaast zet het Museon de rijke oorlogscollectie in om de context te tonen waarbinnen Paré werkte. De opening van de tentoonstelling zal tegelijk plaatsvinden met het verschijnen van het rijk geïllustreerde boek ‘Verzetsheldin met schilderkist’ van Wim Willems.

One Planet, held op jouw planeet
De alarmerende centrale expositie ‘One Planet, held op jouw planeet’, toont de kwetsbaarheid van onze planeet en de rol van de mens hierin. Rond deze expositie zijn maar liefst 16 themazalen gesitueerd, zoals de André Kuiperszaal, de Recht en Vrede-zaal en de Klimaatstudio.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen

Noot voor de redactie
Voor meer inhoudelijke informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Rob de Winter, communicatiemanager van het Museon. Telefoon 0610905384 / email rdwinter@museon.nl.
HR fotomateriaal is te downloaden via www.brandingmanual.com/museon

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
 

Foto links Ridders en kastelen
---
Koala with babies (Joel Sartore, Photo Ark)

Koala with babies (Joel Sartore, Photo Ark)