Press release

National Geographic fotograaf Bernd Ritschel in Museon Den Haag

Op de zondag 15 januari en 19 februari 2012 organiseert het Museon in Den Haag traditiegetrouw bijeenkomsten onder de naam Museon Wildlife Photo Community, waar natuurfotografie door het publiek centraal staat en professionele natuurfotografen hun werk tonen. Fotografieliefhebbers kunnen hun eigen natuurfoto’s aan het kritisch oordeel van een vakkundig panel onderwerpen maar het is zeker ook mogelijk de middagen als toeschouwer bij te wonen.

Natuurfotograaf Peter Muller, bespreekt voor de pauze, samen met Museon conservator en bioloog Arno van Berge Henegouwen, een keuze uit de ingezonden foto’s. Bovendien kiest het panel hier de beste foto uit. In dit panelgesprek, dat per datum versterkt wordt met 2 professionele natuurfotografen, krijgt het publiek tips, adviezen en inspiratie aangereikt om het fotowerk te verbeteren.

Zondag 15 januari
Deze middag wordt het panel met Peter Muller en Arno van Berge Henegouwen aangevuld met de natuurfotografen Marsel van Oosten en National Geographic fotograaf Bernd Ritschel, alle fotografen tonen het publiek hun werk.

Bernd Ritschel
Bernd Ritschel (geboren 1963) is een expert op het gebied van de hoogste bergen op aarde. Hij heeft geklommen in de Andes en in de Himalaya, in het noordpoolgebied en de Alpen. Zijn beelden portretteren grandioze landschappen in al hun prachtige grandeur. Hij publiceerde talrijke boeken en staat bekend om zijn fotografie workshops. Zijn laatste publicatie is te bewonderen in het fotoboek ON LOCATION, uitgegeven door National Geographic. In dit boek neemt hij de lezer mee op een adembenemende reis naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Peru.

Marsel van Oosten
Marsel van Oosten is dit jaar prijswinnaar in de ‘Wildlife Photographer of the Year Competition’ met zijn foto ‘Aloba bij maanlicht’. Reizen naar dit gebied is lastig vanwege de politieke onrust en snelwegpiraterij, maar Marsel reed drie dagen lang door Tsjaad om er te komen. Hij fotografeerde de rotsark ’s nachts om 'een gevoel van ontzag en verwondering' teweeg te brengen, met voldoende maanlicht voor belichting maar ook weer niet teveel waardoor de sterren onzichtbaar zouden worden. 'Door het maanlicht en de sterren', vertelt Marsel, 'zag de plek er bijna bovenaards uit'. Samen met National Geographic fotograaf Bernd Ritschel, onder andere bekend van zijn werk uit het boek ‘ON LOCATION - de wereld van de natuurfotografie’, geeft hij na de pauze een impressie van zijn werk.
De middag wordt afgesloten met een korte breedbeeld natuurfotografiepresentatie van Peter Muller.

Zondag 19 februari
Deze middag wordt het panel met Peter Muller en Arno van Berge Henegouwen aangevuld met de natuurfotografen Andrew George en National Geographic fotograaf Gabriela Staebler.

Andrew George
Andrew George is dit jaar eveneens prijswinnaar met zijn foto 'Meerkoetenmars' in de Willife Photographer of the Year Competition. De winter van 2010 in Eindhoven was een van de koudste winters in jaren. Op het met ijs bedekte meer waren meerkoeten bezig de broodrestjes weg te werken die mensen hen hadden toegeworpen. Zodra het voedsel op was, begaven de vogels zich richting het enige overgebleven ijsgat. 'Het deed me denken aan een scene uit March of the Penguins', vertelt Andrew, 'ook al was ik in mijn plaatselijke park, in de stad.' Ook hij geeft samen met een National Geographic fotograaf – dit maal Gabriela Staebler, onder andere bekend van haar werk uit het boek ‘ON LOCATION - de wereld van de natuurfotografie’, na de pauze een impressie van zijn werk.
De middag wordt afgesloten met een korte breedbeeld natuurfotografiepresentatie van Peter Muller.

Gabriela Staebler
Gabriela Staebler (geboren in 1952) kent de Afrikaanse wildernis beter dan haar huis in Beieren. De professionele fotograaf, is gespecialiseerd in gedrags-onderzoek van de dieren in het wild. Hiervoor heeft zij vele afgelegen gebieden van het Afrikaanse continent per Land Rover bezocht. Zij heeft meerdere bekroningen gekregen voor haar natuurfotografie die bekend staat om de bijzondere weergave van emotie.
 
Het Museon organiseert deze community bijeenkomsten bij de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year'.

Meedoen
Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen aan de Museon Wildlife Photo Community en de deelnamecriteria zijn eenvoudig. Het onderwerp dient natuurgerelateerd te zijn. Denk aan dieren (geen huisdieren), planten en landschappen. Ook bedreiging van de natuur kan onderwerp van fotografie zijn. Voor de bijeenkomst van 15 januari kan worden ingezonden tot en met 8 januari 2012. Voor de bijeenkomst van 19 februari kan worden ingezonden tot en met 12 februari 2012.

Aanvang: 14.00 uur. Toegang: € 14,50, Leden van de Vereniging van Vrienden van Museon & Omniversum betalen € 7,00. In dit bedrag is behalve toegang tot de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ ook koffie of thee in de pauze inbegrepen.
Reserveren: 070-3381423 of ldjong@museon.nl.

Wildlife Photographer of the Year in Museon - Expositie met ‘s werelds beste natuurfoto’s  
Tot en met 4 maart 2012 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.

Deze foto’s zijn als hoge resolutie publiciteitsfoto’s rechtenvrij te verkrijgen voor publicitaire doeleinden bij:
Theresa Kingston, persvoorlichter van National History Museum Londen +44 20 7942 5156 of +44 7799 690151, email wildpress@nhm.ac.uk

Dit jaar vielen drie Nederlandse fotografen in de prijzen.

Andrew George kreeg een eervolle vermelding met zijn foto ‘Meerkoetenmars’. Zie hierboven.

Jan van der Greef zorgde voor Nederlands succes met ‘Meeuwvleugels’. Gefascineerd door de zilvermeeuwen die om zijn boot cirkelden, concentreerde Jan zich, hurkend, op één vogel. Hij gebruikte een langzame belichtingstijd en liet zijn camera met de meeuw meedraaien toen hij opvloog. ‘Het sublieme, zachte licht,’ vertelt hij, ‘de prachtige vleugelbeweging en het glinsterende water dat van zijn poten stroomt, zorgden voor het etherische beeld waar ik op gehoopt had.’

Marsel van Oosten zorgde voor nog een Nederlands succes met de landschapsfoto ‘Aloba bij maanlicht’. Zie hierboven.

---
National Geographic fotograaf Bernd Ritschel in Museon Den Haag

National Geographic fotograaf Bernd Ritschel in Museon Den Haag