Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Ridders en kastelen

AfbeeldingKasteel Hohenzollern, Foto: Jonathan Sautter (Pixabay)

Ontdek en beleef de Middeleeuwen

Deze les is alleen nog te boeken tijdens schooljaar 2017/2018.

Bij de tijdelijke tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen van september 2017 t/m augustus 2018

We gaan terug naar de donkere Middeleeuwen, op zoek naar de uitvindingen die het leven van de mensen zouden gaan vernieuwen. Van de manieren waarop ridders vochten en jonkvrouwen woonden, tot verre reizen van handelaren, waanzinnig knappe technieken van ambachtslieden en wervelende muziek van rondreizende minstrelen.

Na een korte inleiding over deze personen en wat zij doen, bezoeken de leerlingen in groepjes de interactieve tentoonstelling. Ze bouwen bijvoorbeeld hun eigen kasteel en ontdekken waar elke ruimte voor diende, ze voelen hoe zwaar een ridderharnas was, leren middeleeuws dansen en maken hun eigen muziektrack met middeleeuwse instrumenten.

Deze les staat vanaf november op het programma. Reserveren

Foto links Kasteel Hohenzollern, Foto: Jonathan Sautter (Pixabay)
Vakgebied
geschiedenis
Lesdoel

De leerlingen ontdekken dat er naast ridders en kastelen nog meer begrippen horen bij de Middeleeuwen. Ze leren dat de Middeleeuwen ook een periode was van vernieuwingen en uitvindingen.
 

Kerndoel 52

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Tijd
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdsvakken: jagers en boeren, Romeinen en wereldoorlogen.