Museumles voortgezet onderwijs

Terug naar het overzicht

De Atlantikwall in Den Haag

AfbeeldingAankomst Scheveningse evacuees station Aalten, 12 januari 1943

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Den Haag de Atlantikwall dwars door de stad aangelegd. Meer dan 135.000 mensen moesten vanwege de bouw van deze verdedigingslinie hun huis verlaten.

In deze les verdiepen leerlingen zich in de persoonlijke verhalen van oorlogskinderen die herinneringen hebben aan de Atlantikwall. Ze bekijken daarbij bijzondere collectiestukken zoals evacuatiebewijzen, een noodkacheltje, een brokstuk van een V2-raket en een maquette van een bunker.

Na de opdrachten maken de leerlingen kennis met het internationale gebied achter het Museon. Ooit lagen daar mijnenvelden en versperringen. Nu hebben organisaties zoals het Vredespaleis, Europol en OPCW er hun hoofdkwartier. Deze organisaties komen voort uit samenwerkingsverbanden die na de Tweede Wereldoorlog zijn gestart.

Foto links Aankomst Scheveningse evacuees station Aalten, 12 januari 1943
Lesdoel

De leerlingen leren hoe ingrijpend de aanleg van een militaire verdedigingslinie is voor het leven van inwoners van een grote stad.

Lesbrief

De leerlingen leren over gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en dat het 70 jaar geleden is dat deze oorlog eindigde. Specifiek komen de grootschalige gevolgen van de bouw van de Atlantikwall voor Den Haag aan de orde.