Museumles voortgezet onderwijs

Terug naar het overzicht

Gesteentepracticum

AfbeeldingHet Plastiglomeraat van het Museon

Kennismaken met de kringloop van gesteenten  

In de geologie onderscheiden we gesteenten in drie hoofdgroepen. In het eerste deel van dit practicum worden de vorming van gesteenten en de verschillende typen gesteenten besproken.

De leerlingen maken kennis met stollingsgesteenten zoals lava en graniet, sedimentaire gesteenten zoals zandsteen en kalksteen met fossielen en ten slotte met de metamorfe gesteenten. Deze zijn door grote druk en temperatuur veranderd in nieuwe gesteenten met andere eigenschappen.

In het tweede deel van het practicum gaan de leerlingen zelf aan de slag met echte gesteenten. In groepjes werken ze aan het herkennen van de drie hoofdgroepen van gesteenten en het benoemen van zo’n twintig specifieke gesteenten. Er wordt afgesloten met het jongste gesteente op aarde, de plastiglomeraat.

Deze les reserveren

Foto links Het Plastiglomeraat van het Museon
Lesdoel

De leerlingen kennis laten maken met de verschillende gesteentetypen (stollingsgesteenten, sedimentaire gesteenten en metamorfe gesteenten) en leren de belangrijkste gesteentetypen herkennen.

De leerlingen kennis laten maken met de verschillende gesteentetypen (stollingsgesteenten, sedimentaire gesteenten en metamorfe gesteenten) en er de belangrijkste van leren herkennen.