Press release

Fossiele strandvondsten in Museon

Op zondag 2 juni 2013 van 11.00 tot 15.00 uur is het mogelijk dat iedereen zijn bijzondere strandvondsten laat determineren door deskundigen. Het publiek kan grotere en kleinere fossielen vondsten laten bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld kiezen, botjes, kaken, potscherven, vuurstenen werktuigjes, fossiele schelpen en bijzondere steensoorten.

Kustversterking
Langs de Delflandse kust, tussen Hoek van Holland en Kijkduin, is in de afgelopen jaren heel wat zand opgespoten om de kust te versterken. Eerst kwam de Kustversterking tussen Hoek van Holland en Scheveningen tot stand en daarna werd de Zandmotor tussen Ter Heijde en Kijkduin opgeleverd. Met het opgespoten zand uit de diepere delen van de Noordzee kwamen resten van dieren uit de ijstijd mee, vooral uit het Weichselien (10.000 tot 100.000 jaar geleden) en ook uit het vroeg-Holoceen (8.000 tot 10.000 jaar oud).

Mammoeten en hazen
Over al deze fossielen is een boek in voorbereiding. Om de informatie in het boek zo volledig en actueel mogelijk te maken, organiseren de Haagse Geologische Vereniging, de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, de Werkgroep Tertiaire &  Kwartaire Geologie en het Museon deze speciale dag. Een eerdere determinatiedag bracht een 35.000 jaar oud hazenkaakje aan het licht. Expert Dick Mol kon definitief vaststellen dat er hazen tussen de mammoeten hebben rondgelopen in het gebied dat wij nu als de Noordzee kennen. We hopen op veel nieuwe, nog niet eerder onderzochte vondsten.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Voor de redactie:
Inlichtingen en fotomateriaal bij Rob de Winter (tel. 070-3381423 06 10905384 – rdwinter@museon.nl
inhoudelijke informatie kan worden verkregen via Jaqueline Waasdorp jwaasdorp@casema.nl of Vic Viveen vicviveen@hetnet.nl

 

Bezoekersinformatie

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties – alle regio’s.

Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen. Het Museon is bereikbaar per openbaar vervoer tram 17 en bus 24.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl