Press release

Museon presenteert menukaart #Stad van de Toekomst

Voor het eerst in onze geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en dat percentage wordt alleen maar groter. Wat staat er in die steden op het menu? Waar en op welke plekken wordt dat voedsel verbouwd? Zetten de huidige trends zich voort en brengt de toekomst ons biologisch, vegetarisch en lokaal verbouwd voedsel? Of blijft grootschalige, industriële voedselproductie noodzakelijk en is stadslandbouw alleen iets voor de rijke bovenlaag van de samenleving? Hierover gaat zaterdag 5 oktober het gesprek tussen stadslandbouwdeskundigen van het eerste uur.

Stadslandbouwpioneers in discussie
Op zaterdag 5 oktober wordt van 11.00 tot 13.00 uur een themaochtend, in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, IVN Zuid-Holland en Eetbaar Den Haag georganiseerd. Tijdens de themaochtend gaan pioniers uit de stadslandbouw in Nederland en België met elkaar in discussie. Deze pioniers zijn Frank Petit-Jean (Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Tanja den Broeder (Eetbaar Amsterdam) en Tobias Leenaert (EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief). Linda Vermaat (Professional Rebel, voorheen medeoprichter Youth Food Movement), gespecialiseerd in duurzaamheid, modereert. Aansluitend is er de mogelijkheid om mee te gaan op 'Tour de (Stads)Boer': een excursie langs verschillende groene projecten in en om Den Haag.

#Stadvandetoekomst
De discussie vindt plaats in het kader van de tentoonstelling #stadvandetoekomst’. Deze tentoonstelling onderzoekt op een interactieve manier hoe wij als stadsbewoners kunnen bijdragen aan oplossingen voor mondiale uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering, tekort aan grondstoffen en urbanisering.

Inspireren en meebouwen
De #Stadvandetoekomst bestaat uit twee onderdelen: een inspiratiezone en een ontwerpstudio. Bezoekers maken in de inspiratiezone kennis met verschillende thema’s, zoals het wonen in de toekomst, onderweg zijn, werken en voedsel. De inspiratiezone laat voorbeelden zien uit heel de wereld van ontwikkelingen en trends die dicht bij het dagelijks leven staan en momenteel al doorbreken of veel belangstelling oproepen, zoals mobiele woningen, zelfbesturende auto’s, de peer-to-peer-economie, stadslandbouw en  3D-printing.

Demonstraties 3D-printen
Bij het thema voedsel is een werkende aquaponics-installatie te zien, waarmee je in je huis vissen en eetbare planten kunt kweken. Op woensdag, in het weekend en tijdens de herfstvakantie vinden er bovendien doorlopend demonstraties plaats met een echte 3D-printer. Ook is er een interactief spel waarin bezoekers hun eigen huis klimaatbestendig kunnen maken.

Workshops met architecten
In de ontwerpstudio kunnen kinderen (6+) in workshops aan de slag rond het thema ‘de stad van de toekomst’. Op zaterdag en zondag bouwen kinderen onder leiding van een architect aan ontwerpen van huizen, fabrieken, sportcomplexen of scholen van de toekomst. Daarbij gaan de kinderen de uitdaging aan om niet alleen hun fantasie te gebruiken, maar ook rekening te houden met een scenario zoals de groei van de stad, klimaatverandering, de noodzaak van hergebruik van grondstoffen en andere ontwikkelingen die in de toekomst een rol gaan spelen. Deze ontwerpen worden toegevoegd aan een grote stadsmaquette. De #Stadvandetoekomst is te bezoeken tot en met 27 oktober 2013.

Ontmoet de wereld in het Museon
In de toekomst positioneert het Museon zich als ‘Global Museum’ waarbij de focus van de programmering meer wordt gericht op actuele mondiale thema’s, zoals in #Stadvandetoekomst is weergegeven.

Samenwerking
#Stadvandetoekomst is een initiatief van het Museon. Jeroen Beekmans en Joop de Boer van de internationale blog The Pop-Up City ( http://popupcity.net/) zijn bij de tentoonstelling betrokken als co-curator. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van SNS REAAL Fonds, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Fonds 1818, VSBfonds, Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum.

Information

Gert-Jan van Rijn, tel. 070-3381414  / email: gjvrijn@museon.nl