Press release

Tafsut in Museon (Berbers Lentefeest)

Op zondag 22 april 2012 is het Berbers Lentefeest vanaf 13.00 uur in het Museon in Den Haag. Er wordt een sprookjesachtige verhaal verteld door verhalenverteller en acteur Abdelfattah Ahmed Salah. Daarna kan men genieten van prachtige dans- & muziek optredens, verzorgd door dansschool Radia. Ook is het mogelijk Berberse schilderingen te maken op aardewerk tijdens één van de workshops van Hetty Looman en Zahra Fatima Wahd. Tijdens deze feestelijke middag (van 13.00 tot 15.00 uur) worden er theeceremonies verzorgd. Bezoekers kunnen bovendien een prachtige hennatattoo laten aanbrengen.

Aardewerk keukengerei in vitrines
De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Er is dit voorjaar in het Museon een opstelling te zien van Berbers keukengerei, gemaakt van aardewerk. Er zijn diverse kannen en kruiken te zien die de Berbers al sinds de oudheid gebruiken. De vorm van dit aardewerk is doelmatig en al duizenden jaren onveranderd. De decoraties geven informatie over de Berbercultuur in verschillende gebieden van Noord-Afrika. Dit Marokkaanse aardewerk wordt zonder draaischijf gemaakt door vrouwelijke pottenbakkers. Ze gebruiken een houten spatel om de wanddikte te bepalen en een stuk leer om de buitenkant te polijsten. Daarna wordt de pot gedroogd en eventueel met geometrische patronen beschilderd. In een kuil wordt vuur gestookt, waarin het aardewerk gebakken wordt.

Jouw wereld, Mijn wereld
Er is tevens Berber aardewerk te bewonderen in de expositie Jouw wereld, Mijn wereld op de eerste etage van het Museon. Hier staat de mens centraal en wordt zijn rol in relatie tot natuur en cultuur nader verklaard. De thema’s van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In deze vaste opstelling bevindt zich de Al Arab tentoonstelling. ‘Al Arab’ betekent Arabisch of de Arabische mens.

Al Arab
De Arabische wereld staat op dit moment sterk in de aandacht. Was het vroeger vooral de wereld van Scheherazade, nu is het een wereld die we ook associëren met geweld en onveiligheid. Het Museon wil met deze tentoonstelling de nadruk leggen op het rijke en veelkleurige palet van de Arabische wereld. Al Arab geeft een gevarieerd beeld van de eeuwenoude Arabische cultuur. Neem plaats op het bed van Scheherazade en luister naar één van de beroemde verhalen uit ‘vertellingen van 1001 nacht’. Om deze centrale plek heen zijn presentaties te zien met voorwerpen, foto’s en teksten over de Stad, de Moskee, het Badhuis en de Woestijn.

Museon, museum over de mens in natuur en cultuur
Het Museon is een interactief museum over de mens in natuur en cultuur met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Inlichtingen bij: Rob de Winter, telefoon  070-3381421 / 06-10905384, email: rdwinter@museon.nl

Tafsut in Museon (Berbers Lentefeest)